Anna, Anna och jag

Första gången jag träffade på Anna Behle var hemma hos en annan Anna, nämligen författaren Anna Sparre.
På henne skrivbord låg en bunt fotografier föreställande en dansföreställning i det fria.
Oh, så vackert, sa jag, detta skulle jag vilja skriva om. - Det ska du inte alls svarade hon, för det skall jag göra!

Anna Sparre räknade släktskap med Anna Behle, båda var födda Adelswärd men en av dem var som det hette på den tiden oäkta. Att hon fanns och vem hon var visste hela familjen om och så småningom träffades de också, då lilla Anna Adelswärd var elev i Anna Behles dansskola.

De fotografier jag beundrade den dagen var tagna vid Adelsnäs slott i Åtvidaberg och föreställer en unik dansföreställning under slottsparkens höga almar. Föreställningen kom till stånd genom lilla Annas mamma, friherrinnan Louise Adelswärd och blev mycket omtalad. På ett av fotografierna är lilla Anna med och dansar, det är hon som är prinsessan som rövas bort av de otäcka trollen, dansade av Einar Nerman och Bror Göthe, två sedermera kända konstnärer.

Anna Sparre blev så småningom själv en känd författare, hennes böcker med motiv från historien och med starka kvinnor som huvudperson hör till bibliotekens mest utlånade titlar. Innan hon dog hade hon börjat skriva en roman om Anna Behles liv, ett oavslutat manus som fanns kvar i hennes efterlämnade papper när hon dog.

Även Anna Behle hade tänkt skriva om sitt liv.

Hon arbetade på ett manus, där hon berättar om sin första barndom, sin uppväxt och skolgång, högre utbildning först i musik och så småningom i dans. Det märkliga i manuset är allt det hon inte berättar, till exempel vilka hennes föräldrar verkligen var - hon lämnar ledtrådar för den som kan läs mellan raderna - och hon berättar aldrig rent ut vem hon valde att leva sitt liv med.
En annan hemlighet var pengarna. Varifrån kom pengarna som bekostade barnens uppehälle och skolgång,
resor och utbildning? Vem bekostade den första dansstudion? Här fick jag ta till ett verkligt detektivarbete i arkiv och bibliotek, en del av dem privata.

Anna Sparres roman följer tätt Anna Behles memoarer, ingen av dem fick avsluta sitt arbete.
Jag har nu fått förmånen att arbeta med materialet, mycket tack vare ett tidigare samarbete med Anna Sparre
och genom familjen Adelswärds generositet. Jag har känt det som min uppgift att avsluta det arbete som de båda Annorna har påbörjat.

Vad som publiceras här är ett antal artiklar som bildar grunden till en bok om danspionjären Anna Behle.